SOLAL ISRAEL
(never) Let me go
23/11/16 - 15/01/17


Gesloten van 24. 12. 16 tot 3. 01. 17 in.


En français | In Englishsolal_israel_site_2

Solal Israel, uit de reeks "(never) Let me go", 2015

Solal Israel combineert in zijn benadering van de fotografie op verbluffende wijze veeleisendheid, nauwkeurigheid en inventieve vrijheid. Meerdere reeksen, grotendeels aangevat tijdens zijn studies aan de ESA «Le 75», kregen gaandeweg vorm en zijn vandaag met elkaar verweven:
het autobiografische relaas van een scheiding, de ontroerende kroniek van het overlijden van zijn grootmoeder, de manipulatie van gevonden foto’s die zich transformeren tot een ingebeelde toe-eigening van de identiteit van een persoon die zijn woonplaats heeft verlaten… Zijn benadering van het landschap als een uitermate gecodeerd genre is tegelijk klassiek en ludiek, terwijl uit zijn portretten plechtstatigheid spreekt.

Personages verschijnen opnieuw, plaatsen ondergaan een transformatie, verhalen worden opnieuw gelezen, beelden weerleggen elkaar of spelen op elkaar in. Door de voortdurende heen-en-weerbeweging, de onophoudelijke vraagstelling en door manipulaties beschouwt Solal Israel de werkelijkheid, en nog minder de waarheid of de woorden die er vorm aan trachten te geven, nooit als vanzelfsprekend en onveranderlijk. De fotografie zelf is de bestendig aanwezige bouwstof die hij ononderbroken bewerkt.

(Never)Let Me Go is een poging om de verschillende trajecten van deze ontmoetingen, experimenten en reizen aan elkaar te knopen tot één geheel. De reeks werpt een meer serene blik op het bestaan, een beschouwing waarin droefheid en angst nog doorschemeren maar waarin ze de diepgang en de poëzie van het zichtbare sublimeren: kortom een pril maar reeds opzienbarend parcours van een visie tussen onbevangen jeugdigheid en rijpheid.

Emmanuel d'Autreppe

Vertaling: Marleen Cappellemans

Het werk van Solal Israel werd opgemerkt door de jury «Propositions d’artistes 2015» (voorstellen van kunstenaars) van Contretype.

Web Site: http://solalisrael.comSolal Israel, "(never) Let me go"
Crisnée, gepubliceerd door Yellow Now, 2016
Tekst van Emmanuel d’Autreppe
Formaat: 21 x 16 cm
Slappe kaft, 206 pagina's
illustraties Z/W en kleuren
ISBN: 97828734000
Priis: 26 €Pasted Graphic