JOHAN POEZEVARA
Tumbleweeded
10/06 - 06/09/20


Eng. | Frjohan_poezevara_site_1

© Johan Poezevara, uit reeks Tumbleweeded, 2018

Zoals tumbleweed, de in elk degelijk westernduel opduikende zwerfstruiken, zijn zaden door de wind laat verspreiden en ontkiemen in elke vruchtbare bodem, is de wervelende populaire Amerikaanse cultuur, in se, uiterst exporteerbaar.

Doel van het project was het documenteren van de manie van de Amerikaanse beeldtaal om ongemerkt op te duiken in het Europese culturele landschap. Uiteindelijk raakte de hele onderneming verstrikt in zijn eigen spel. De beelden uit deze reeks, het ene nog meer doordrongen van anekdotiek dan het andere, krijgen een documentair karakter als ze betrekking hebben op het droombeeld van anderen, en zijn helemaal in scène gezet wanneer het over de eigen hersenschimmen gaat. De enige indicaties van het bedrog zijn te vinden in sommige van de gefotografeerde symbolen (geïmporteerd uit de Verenigde Staten) in hun sketchversie, vooraleer ze ingrijpen in de beelden.
Sommigen zullen zelfs naaste familie en vrienden herkennen, poserend in komische scènes gecreëerd door televisie, de gouden eeuw van de Amerikaanse fotografie en de reclame.

Landschappen wisselen elkaar af en geleidelijk aan krijgt de reeks de allures van een fotoalbum: beelden van een ingebeelde roadtrip waar toevallige ontmoetingen en micro-gebeurtenissen zich hullen in een tedere beschouwing die niemand zand in de ogen strooit. Dit extreem cinematografische Amerika « van bij ons » nodigt de toeschouwer uit tot het stellen van de ultieme vraag: werden we misschien getumbleweed?

Johan Poezevara.

Vertaling: Marleen Cappellemans.

Het dossier van Johan Poezevara werd opgemerkt door de jury tijdens de editie 2019 van de Propositions d'artistes (Kunstenaarsvoorstellen), de jaarlijkse door Contretype georganiseerde projectoproep.

Website: https://johanpoezevara.com
johan_poezevara_site_3

© Johan Poezevara, uit reeks Tumbleweeded, 2018