Florine Thiebaud
Breaking Point
16/09 - 08/11/20


Fr | EngFlorine_Thiebaud_site_1

© Florine Thiebaud, serie Breaking Point, 2017-2019, 48,3 x 32,9 cm

Florine Thiebaud presenteert in Galerie Contretype een recent project rond ballingschap, getiteld Breaking Point..

Op de Griekse eilanden ontmoet de jonge fotografe ontheemden die op papieren wachten. Ze blijft contact houden en ontmoet hen meerdere malen opnieuw in 2018 en in 2019.

Zo volgt ze de ontwikkelingen aangaande hun asielaanvragen en administratieve demarches. Weten we wel hoe ingrijpend een in wacht gezet dossier kan zijn op de tijdservaring en op het lichaam? Florine Thiebaud geeft gestalte aan deze voortdurende opschorting van het leven. Hoop overleeft amper aan de monotonie en aan het eeuwige wachten.

De tijd staat stil, de verveling neemt toe en eendere dagen rijgen zich aan elkaar in afwachting van een hypothetische eindbeslissing. Het gebrek aan vooruitgang merkt de lichamen en bij de door iedereen gedeelde angst voegt zich onbegrip. De portretten in close-up tonen de tekenen van afmatting en spanning en individualiseren de ontheemden die tot een anonieme massa worden gereduceerd in cijfers en statistieken.

De fotografe wil geen zingeven aan dat wat zinloos is, maar brengt veeleer verslag uit van een toestand van afwachting, van een stilstand, van een telkens weer verlengd uitstel, terwijl de tijd onafwendbaar en compromisloos verglijdt.

Anne-Fran├žoise Lesuisse
BIP/Biennale de l'Image Possible

Het dossier van Marie Mons werd door de jury opgemerkt tijdens de editie 2019 van de Kunstenaarsvoorstellen, de jaarlijks door Contretype georganiseerde projectoproep

Website: www.florinethiebaud.com