ELS MARTENS
Stek
28/03 - 30/05/18


En français | In Englishels_martens_2

© Els MARTENS, reeks Stek, 2014-2016

In het Nederlands staat stek voor een vaste plaats.

Vanuit mijn nieuwsgierigheid naar plaatsen waar mensen nog nauw verbonden zijn met de natuur, trok ik in de zomer van 2014 en 2016 naar Tasiilaq (Ammassalik) in zuidoost Groenland.

In Tasiilaq leef je samen met grote roedels sledehonden. Verspreid in en rond het dorp hangen de honden, alleen of per twee, buiten vast aan een stok met ketting. De wandelingen van de honden in hun beperkte bewegingsruimte worden zichtbaar via de aarden cirkels die ontstaan in het landschap.
Mens en dier modelleren zo, met patronen ontstaan uit gevangenschap, het ruwe landschap tot een eigen unieke plek.

Tijdens de zomer wanneer er altijd licht is, verlies je elk gevoel voor ritme en houvast.
De cyclus van de dag maakt plaats voor een meedeinen op een oneindige tijd die aanzet tot verstilling en vertraging.

In het traag verstrijken van de tijd komen wisselende gevoelens opzetten. Het bewonderen van de schoonheid en openheid van het landschap slaat van tijd tot tijd om in een benauwend gevoel van isolement.

In de herhaaldelijke omgang met hetzelfde vinden rust en onrust elkaar: het afbakenen van een plek voelt zowel aan als een veilig nest, alsook ergens aan vast te hangen.

Ook in Groenland ervaar je niet alleen de gepolierde versie van het gesettelde leven.

Deze reeks toont de vaste plek van enkele sledehonden en het traag verschuivend kijken naar de minimale veranderingen die er plaatsvinden tussen stilstand en beweging.
In de herhaaldelijke omgang met hetzelfde is er de verveling en eentonigheid, maar er is ook de verandering (verscherping) in observatie: je krijgt meer aandacht en waardering voor de kleine veranderingen die plaatsvinden in hetzelfde.
Door lang genoeg op één plek te verblijven, krijg je een rijkdom aan details en nuances te zien in hetzelfde. Details en nuances die je elke keer weer op een andere manier kan verbinden, verweven, begrijpen.

Els Martens

Website: www.elsmartens.beEls Martens, Stek

Els Martens, «Stek», Gent, Art Paper uitgever, 2018.
Tekst: Stefan Vanthuyne in het Frans, Nederlands en Engels.
Formaat: 28 x 21 cm, 42 pagina's, in vierkleurendruk.
ISBN: 9789490800789 - Prijs: 25 €


cover_book_els_martens001