ALEXANDRA DEMENKOVA
Résidence d'artiste à Bruxelles
Kunstenaarsresidentie in Brussel - Contretype 2017
22/01 - 15/03/20


Eng. | Fralexandra_demenkova_site_2

© Alexandra Demenkova, Artist Residency - Contretype, 2017

Wat te verwachten van een nagenoeg onbekende stad waar je een bepaalde tijd mag wonen? Hoe je haar geografie en structuur voorstellen nog voor er te verblijven, niet op basis van een plattegrond maar in je geest? Op welke manier krijgt je persoonlijke configuratie van de stad beetje bij beetje vorm op het ritme van plaatsen, ontmoetingen en tot stand gekomen vriendschappen?

Hetzelfde geldt voor een residentieproject: je beeldt je op voorhand in wat je wil proberen te bereiken en hoe je het kan verwezenlijken. Je stelt een idee, een titel voor. Je werkt een plan uit. En dan, omwille van allerlei redenen lopen heel wat zaken helemaal anders dan voorzien. Niets is zoals je het je had voorgesteld.

Plots is het verblijf ten einde. Je begon je nog maar net thuis te voelen, en het leek of je pas de personen had ontmoet die je inspireerden. Je was gewend geraakt aan een dagelijkse routine. Je had je georganiseerd en nu moet je al weer weg. Is dat geen metafoor voor het leven zelf?

Je neemt beelden mee naar huis die je nog niet hebt gezien. Zonder te weten of er wel iets interessants tussen zit, hoop je van wel. Wat later ontdek je eindelijk de foto’s, fragmenten van die periode van je leven. Dan toon je ze aan anderen. Je bent de enige persoon die weet hoe weinig er is overgebleven van je eerste idee. Toch is er iets in de beelden dat je kostbaar is, al was het maar als aandenken aan deze stad, aan die momenten, en aan de personen die je er ontmoette.

Alexandra Demenkova, 2019. Vertaling: Marleen Cappellemans.


Website: https://alexandrademenkova.com

Deze tentoonstelling resulteert uit een kunstenaarsresidentie van Alexandra Demenkova bij Contretype in Brussel in 2017.